Intervenţii de urgenţă
În perioada 22 octombrie - 2 noiembrie 2007 Asociaţia ARA a realizat lucrări de intervenţie deprimă necesitate la clădirile Oficiilor parohiale unitarian şi reformat din Roşia Montană.Lucrările s-au desfăşurat în baza parteneriatelor încheiate de Asociaţia ARA cu Parohia Unitariană Roşia Montană şi cu Parohia Reformată Roşia Montană, cu scopul de a salva celedouă clădiri, de a le restaura şi a le pune în valoare. Lucrările realizate în această toamnă au avut ca scop prevenirea prăbuşirii clădirilor sau unor părţi din acestea în cursul iernii, ca urmare a stării proaste de conservare a elementelor de construcţie şi a solicitărilor suplimentare la care acestea vor fi supuse sub încărcările din zăpadă şi vânt.
La clădirea Oficiului parohial unitarian a fost realizat un eşafodaj din lemn pentru sprijinirea colţului nordic al faţadei, dislocat şi aflat în pericol de prăbuşire. De asemenea, au fost realizate sprijiniri ale elementelor şarpantei, în punctele nevralgice, unde căpriorii sunt afectaţi de infiltraţii ale apei meteorice şi îmbinările grinzii de coamă sunt desfăcute. Sprijinirile au fost realizate cu bile din lemn fixate sub tensiune.
La clădirea Oficiului parohial reformat au fost necesare lucrări de mai mare amploare. Acoperişul casei, cu deteriorări neremediate timp îndelungat, s-a prăbuşit în mare parte în urmă cu două ierni, antrenând toate planşeele etajului şi, parţial, cele ale parterului. În această situaţie, zidurile casei, expuse direct intemperiilor, s-au deteriorat la partea superioară. De asemenea, bolţile parterului şi planşeele rămase în poziţie, îmbibate cu apă o perioadă lungă detimp, şi-au pierdut, în mare măsură, coeziunea structurală. În această situaţie a fost necesară întâi înlăturarea molozului şi dărâmăturilor care exercitau presiuni considerabile asupra zidurilor. Au urmat operaţiunile de sprijinire a planşeelor şi, în final, cele de acoperire provizorie, cu folie de plastic pe structură de lemn, a zonelor afectate.
Materialele (fragmente de grinzi din lemn, ţigle) şi elementele de construcţie (tâmplărie: canaturi de uşi şi ferestre, feronerie, cârlige de jgheab, balamale) reutilizabile au fost depozitate şi, acolo unde a fost cazul, marcate pentru identificarea poziţiei originare. Forţa de muncă a fost asigurată de cinci localnici, disponibilizaţi în urma închiderii Întreprinderii miniere Roşia Montană, cărora li s-au alăturat cinci voluntari - studenţi la Facultatea de Arhitectură a UAUIM, Bucureşti şi la Facultatea de Istorie a UBB, Cluj-Napoca.
Intervenţiile asupra celor două clădiri au fost desfăşurate în baza prevederilor articolului 7 (16)din Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii, republicată, care asigură posibilitatea realizării în regim de urgenţă a lucrărilor necesare asigurării stabilităţii şi integrităţii construcţiilor aflate în pericol de deteriorare gravă. În acest sens, beneficiarii lucrărilor - Parohia Unitariană Roşia Montană şi Parohia Reformată Roşia Montană - au înştiinţat Primăria comunei cu privire la desfăşurarea lucrărilor, urmând ca documentaţia, aflată în curs de finalizare, să fie depusă ulterior.
Următoarea etapă este pregătirea, până la sfârşitul anului în curs, a documentaţiilor pentru autorizarea lucrărilor de restaurare a celor două clădiri. Aceste documentaţii vor face parte din dosarele de finanţare care vor fi pregătite pentru a asigura resursele necesare punerii în aplicare a proiectelor.