Palatul Stirbei
În urmă cu ceva timp a fost găsită o nouă formulă pentru ştergerea trecutului pe Calea Victoriei. Monumentele devin acum paravane de carton pentru construcţii amplasate în spatele monumentelor istorice. Terenul pe care este amplasat monumentul - parte indivizibilă a monumentului istoric conform legii de protecţie a patrimoniului cultural (Legea 422/2001) - este acum dedicată unor efervescente speculaţii imobiliare. Turnuri sau construcţii, cu amprentă mare la sol, se ridică alături de monumente istorice, în majoritatea cazurilor fiind sacrificate construcţii la fel de preţioase ca monumentul însuşi.
Această activitate, care debutează în anii post revoluţionari cu ecranul de sticlă mult criticat al Bancorexului - în care urma să se „reflecte" o deformată istorie a locului - a continuat cu butaforia care reeditează corpul intrării în primul Teatrul Naţional al României, care parcă ar trebui să ţină piept şi să disculpe inserţia monstruoasei faţade de sticlă a Hotelului Novotel. După acest moment s-a trecut la distrugerea propriu-zisă a monumentelor - Catedrala Sfântul Iosif va fi anulată de vecinătatea cu o monstruoasă construcţie, iar Palatul Ştirbei va participa la acelaşi scenariu, dacă este să ne luăm după eliberarea prin demolări masive a terenului din spatele său.
Numai că aici imobilul din spatele parcelei Palatului Stirbei - monument istoric (str. Banului nr. 2 / Clădire - anexă Palat Ştirbei, Calea Victoriei nr. 107, cf. Listei Monumentelor Istorice din 2004 - LMI 2004) pe a cărui suprafaţă se găsesc construcţii supraterane şi subterane ale ansamblului Palatului Stirbei - a trebuit să fi fost declasat pentru a fi apoi demolat...şi a fost.
Ansamblul Palatului Ştirbei era compus până acum din mai multe parcele, rezultate în urma divizării de-a lungul timpului. Nu toate au fost, însă, incluse în Lista Monumentelor Istorice/2004, însă o mare parte a ansamblului se află pe suprafaţa parcelelor de la adresele Calea Victoriei 107 şi strada Banului nr. 2 care au, conform LMI 2004, statutul de monument istoric. În primă fază a fost scos din Lista Monumentelor Istorice imobilul de pe strada Banului nr. 2, chiar dacă Comisia Monumentelor Istorice nu şi-a dat avizul. Apoi au fost demolate aproape toate construcţiile de pe această parcelă şi s-a trecut la construcţiile de pe parcela vecină - Calea Victoriei nr. 107 - prin alipirea celor două parcele şi „transferarea" ilegală a avizului de demolare de la adresa strada Banului nr. 2.
Acest mod pervers de distrugere a patrimoniului pentru pregătirea locului construcţiilor noi, fără nici o reacţie din partea autorităţilor, va deveni, cu siguranţă, un exemplu pentru cei care distrug: se declasează monumentul invocând abuziv starea de deteriorare, apoi se folosesc tot felul de tertipuri sau chiar scăpări (de formă, de redactare) ale legii de protecţie şi, pur şi simplu...demolez.
Pentru ca succesul să fie garantat mă asigur de „sprijinul autorităţilor".
Fără a discuta aici cum de a fost posibil ca un Plan Urbanistic Zonal cu numele PUZ Traseu Cultural Calea Victoriei - elaborat de profesionişti ai urbanismului - să permită ca, în spatele fronturilor sau chiar căţărate pe ele, să apară construcţii atipice pentru loc, vă prezentăm în continuare reacţiile publice la aceste acţiuni care înregistrează primii paşi ai unei viziuni bolnave - distrugerea patrimoniului cultural.
drd. Virgil Apostol
Adrian-Florin Bălteanu, Distrugeri la Palatul Stirbei
http://romuluscristea.wordpress.com/
Răspunsurile autorităţilor responsabile la reclamaţiile şi solicitările domnului Adrian Bălteanu:
Răspunsul Direcţiei pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional a Municipiului bucureşti la adresa nr. 232/02.02.2009.
Răspunsul Direcţiei pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional a Municipiului bucureşti la adresa nr. 231/02.02.2009.
Alexandru Saulea, Bloc-turn peste patrimoniu, Adevărul, ediţia 4 decembrie 2008 http://www.adevarul.ro/articole/bloc-turn-peste-patrimoniu.html
Ministerul Culturii a dat liber demolării unui monument istoric, pentru a construi un bloc turn, Realitatea.net, 28 noiembrie 2008
http://www.realitatea.net/ministerul-culturii-a-dat-liber-demolarii-unui-monument-istoric--pentru-a-se-construi-un-bloc-turn_401726.html
Turn de 15 etaje în curtea Palatului Ştirbei, pe Calea Victoriei, Antena 3, 28 noiembrie 2008
http://www.antena3.ro/stiri/cultura/turn-de-15-etaje-in-curtea-palatului-stirbei-pe-calea-victoriei_58966.html
Raluca Petrescu, Anexă de sticlă şi oţel pentru Palatul Ştirbei, Evenimentul zilei, ediţia 04 decembrie 2008
http://www.evz.ro/articole/detalii-articol/830996/Anexa-de-sticla-si-otel-pentru-Palatul-Stirbei/