Ana Maria Hariton
Păstrarea şi restaurarea puţinelor exemple de arhitectură oraşenească bucuresteană este deosebit de importantă. Două dintre acestea sunt amplasate pe şi în apropierea traseului Căii Moşilor, fiind clădiri tipice care aparţin unui program de arhitectură încă bine reprezentat în prima jumătate a secolului al XIX-lea: „hanul cu prăvălii'.
Dedicate locuirii temporare de către străinii veniţi în oraş - în mare parte negustori -hanurile apăruseră în Bucureşti încă din secolul al XVI-lea. Deşi unii autori (T. Iliescu, I. Paraschiv) le consideră un strămoş direct al hotelului, aceste hanuri aveau, în bună parte, o funcţiune esenţial comercială. Grupate iniţial în zona dintre Curtea Domneasca şi Uliţa Mare, hanurile bucureştene se înşiruie spre puncte din ce în ce mai excentrice de-a lungul a două trasee principale: Podul Mogoşoaiei şi Podul Târgului de Afară.
Dintre toate aceste hanuri au supravieţuit până azi Hanul Patria şi Hanul Neculescului, două exemple de han cu o arhitectură tipică pentru începutul secolului al XIX-lea, cu faţade cu elemente neoclasice, cu proporţii şi mod de execuţie specifice unei arhitecturi vehiculate de meşteri bulgari sau macedoneni pe teritoriul ţărilor aflate sub suzeranitate turcească. Reminiscenţe ale unui Bucureşti rural, clădirile acestor hanuri păstrează nealterat caracterul originar al Căii Moşilor. Datorită caracteristicilor stilistice ce perpetuează modele mult mai vechi decât data propriu-zisă a construirii, cele două clădiri au fost mult antedatate de cercetători. Stabilirea cu mai mare exactitate a datei construirii, respectiv reconstrucţiei (în a doua jumatate a secolului al XIX-lea) nu le diminuează în nici un fel valoarea arhitecturală şi dovedeşte persistenţa târzie a unui mod de a construi.
Valoarea celor două clădiri rezidă atât în elementele de inspiraţie populară, păstrate nealterate doar în curtea hanului Patria cât şi în elementele neoclasice simplificate, cu o realizare evident meştesugărească, care pot fi considerate o modalitate tipica de realizare a faţadelor clădirilor publice dinaintea introducerii stilurilor arhitectonice occidentale pe filieră cultă.
Rezumat al comunicării care a fost prezentată la A.R.A. 10 - aprilie 2009
Rezumat prezentat în forma trimisă de către autori