a|r|a
Asociaţia „Arhitectură. Restaurare. Arheologie"
anunţă
Şcoala de Vară de la Nufăru - 2014
Conservarea patrimoniului arhitectural arheologic
Perioada: 15 - 28 Septembrie 2014
Locul de desfăşurare: Nufăru, Jud. Tulcea, România
Context şi conţinut:
Şcoala de Vară de la Nufăru a fost iniţiată în cadrul programului de şcoli de vară al ARA pentru a face cunoscut un domeniu insuficient reprezentat în dezbaterea şi în acţiunea contemporană în domeniul patrimoniului cultural din România - conservarea şi restaurarea vestigiilor arheologice.
La Nufăru se află un sit bizantin suprapus în totalitate de satul actual. Vestigii ale unei cetăţi bizantine au fost și sunt încă în curs de recuperare prin cercetări arheologice sistematice, aplicate conform procedeelor și mijloacelor oferite de ceea ce se numește astăzi „cercetare arheologică preventivă şi de salvare". S-au descoperit vestigii importante ale fortificaţiei, o mică biserică şi o construcţie numită convenţional „Debarcader".
Şcoala de Vară de la Nufăru este organizată anual din anul 2012 şi se adresează studenţilor aflaţi în ultimii ani de studii şi tinerilor profesionişti în domeniul patrimoniului cultural. Şcoala se desfăşoară în unul dintre cele mai extinse puncte cercetate din cuprinsul cetăţii, unde cercetarea care se desfăşoară neîntrerupt de mai mulţi ani a adus la lumină structurile unei instalaţii fluviale de acostare adiacentă zidului de incintă. Acesta este unul dintre puţinele puncte ale sitului unde nivelul arheologic poate fi prezentat vizitatorilor.
Şcoala abordează problemele generale ale conservării siturilor arheologice, particularizate pentru cazul siturilor dobrogene şi în special pentru problemele sitului de la Nufăru.
Scop şi obiective:
Scopul şcolii de vară este de a contribui la înţelegerea valorilor patrimoniului arheologic arhitectural. În particular, şcoala este orientată spre cunoașterea aplicată a sitului bizantin de la Nufăru, în paralel cu protejarea și punerea în valoare a vestigiilor acestuia.
Principalele obiective ale şcolii sunt:
- să ofere participanţilor un cadru teoretic şi practic referitor la conservarea şi restaurarea ruinelor arheologice;
- să prilejuiască discuţii și să catalizeze iniţiative legate de extragerea ruinei arheologice de sub ameninţarea distrugerii, abordând în general problema protejării vestigiilor arhitecturale din siturile dobrogene, dar acordând preponderenţă vestigiilor cetăţii bizantine de la Nufăru prin: intervenţii directe asupra zidăriei legate cu mortar în cazul structurilor în stare de ruină, expuse la exigenţele climatului local, conservare şi restaurare a materialului litic şi a paramentului cu apareiaj din blocuri mari de calcar; punerea în valoare a stratigrafiei arheologice şi recuperarea arhitecturală a nivelului de călcare antic;
- să testeze şi să valideze metode adecvate pentru protejarea sitului prin realizarea unor lucrări de conservare şi de restaurare de calitate superioară.
Programul şcolii de vară:
Componenta practică a şcolii este direcţionată spre salvarea, prin intervenţii de conservare executate în regim de urgenţă, a vestigiilor arhitecturale din zona denumită „Debarcader" aflate în pericol de deteriorare după dezvelirea arheologică. Componenta teoretică se desfăşoară sub formă de prelegeri şi discuţii care abordează subiecte relevante pentru scopul şi obiectivele şcolii.
O secţiune a programului va fi rezervată pentru prezentări susţinute de participanţi, cu subiecte alese de fiecare în funcţie de formarea şi experienţa sa profesională.
Programul şcolii cuprinde vizite de studiu în alte situri arheologice dobrogene.
Programul detaliat va fi anunţat la începutul lunii septembrie.
Conferenţiari şi îndrumători:
Componenta teoretică este susţinută de cercetătorii și coordonatorii şantierului arheologic şi de membrii şi invitaţii ARA, cadre didactice universitare, profesionişti ai domeniului patrimoniului.
Lucrările practice se vor desfăşura sub îndrumarea specialiştilor ARA şi ai instituţiilor partenere, împreună cu specialiştii invitaţi.
Taxe, călătorie şi cazare:
Taxa de participare este de 300 lei (70 Euro) şi include cazare şi masă.
Participanţii trebuie să-şi organizeze şi asigure călătoria la Nufăru. Detalii şi informaţii despre mijloace de transport în comun şi trasee pot fi oferite de organizatori, la cerere.
Participanţi:
Şcoala de vară se adresează studenţilor în ultimii ani de studii şi tinerilor absolvenţi ai facultăţilor de istorie şi arhitectură interesaţi de aprofundarea cunoştinţelor şi dobândirea de experienţă practică în domeniul conservării patrimoniului arheologic. Numărul participanţilor este limitat la 10.
Participanţii selectaţi vor primi instrucţiuni detaliate privind participarea la şcoala de vară.
Limbile de lucru:
Limbile de lucru la şcoala de vară vor fi română şi engleză.
Înscrieri:
Vă rugăm să pregătiţi o scurtă motivare pentru participarea la şcoala de vară şi să o expediaţi la adresa de contact de mai jos împreună cu un CV profesional.
asociatie@simpara.ro
Termen de înscriere:
Solicitările de înscriere vor fi acceptate până în data de 10 Septembrie 2014.
organizator>
a|r|a
Arhitectură. Restaurare. Arheologie
www.simpara.ro , www.facebook.com/asociatia.ara
Preşedinte: Dr. Monica Mărgineanu Cârstoiu
Vicepreședinte: Dr. Ştefan Bâlici
Secretar: Dr. Virgil Apostol
în parteneriat cu>
Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan" al Academiei Române
Dr. Oana Damian, responsabil științific al șantierului arheologic
Muzeul Naţional de Istorie a României
Dr. Mihai Vasile
persoane de contact>
Ştefan Bâlici: 0731.343.333
Virgil Apostol: 0731.393.333