Roșia Montană: O familie. Un secol. O poveste - din arhiva fotografică a familiei Bocaniciu
Colecția de fotografii realizată de Silviu Bocaniciu senior și păstrată de fiul său în arhiva familiei este o importantă sursă documentară pentru perioada modernă și contemporană din istoria Roșiei Montane. O perioadă în care viața locuitorilor încă decurgea în ritmul său istoric, cadențată de activitatea minieră tradițională milenară. Un trecut în care mineritul se făcea cu unelte simple, cu cai, dar și cu mecanisme din lemn acţionate de puterea apei. O așezare străjuită de masive muntoase, împânzite de urme ale exploatărilor miniere istorice romane, medievale sau de epocă modernă. Un târg minier tradițional, punctat de accente urbane, cazinou, bănci, societăți de asigurări sau magazine cu produse occidentale. Piața centrală era animată de târguri, fanfare sau spectacole susținute de artiști celebri.
Deși este constituită ca o arhivă de familie, în care este integrat un bogat inventar de imagini ale membrilor familiei, fotograful amator Silviu Bocaniciu senior încadrează personajele în scenografia ofertantă a târgului istoric. Instalațiile tăurilor, șteampurile, fațadele construcțiilor istorice, lucrările miniere antice sunt prezențe constante în fotografiile lui Silviu Bocaniciu.
Atunci când subiectele fotografiilor sunt construcțiile, lucrările miniere sau peisajul construit al târgului, Silviu Bocaniciu senior prezintă cu claritate detaliile semnificative, așa cum numai un localnic care cunoaște istoria locului o poate face. Putem astfel înțelege mult mai bine particularitățile locale, în care predomină albul fațadelor, solzii din șindrilă ai impunătoarelor acoperișuri baroce, turnurile bisericilor, decorul urban al fațadelor din zona centrală, zonele periferice industriale tradiționale, turnurile de control ale tăurilor sau zonele de extragere a aurului.
Modul sistematic în care autorul a documentat elementele emblematice ale peisajului minier și construit prilejuiește astăzi lectura unor componente distruse în perioada comunistă. Palatul Ajtay, demolat pentru a face loc unui bloc de locuințe colective, lucrările miniere antice, medievale sau moderne din Masivul Cetate, dinamitate în perioada comunistă sau ansamblurile de șteampuri desființate începând cu naționalizarea din 1948 sunt poate cele mai relevante.
O importantă contribuție adusă receptării fotografiilor prezentate în acest album este făcută de fiul autorului, Silviu Bocaniciu junior, care completează imaginile cu relatări despre viața comunității, credințe, legende, viața de zi cu zi, evenimente comunitare importante.
96 pagini
alb-negru, color
22x22 cm, copertă cartonată
ediție bilingvă / Română - Engleză
ISBN 978-973-88465-8-6
Albumul poate fi comandat la adresa contact@simpara.ro
Preț 50 lei + taxe curier
Fondurile obținute din vânzarea albumului vor fi redirecționate către activitățile de conservare a patrimoniului derulate de Asociația ARA prin programul Adoptă o Casă la Roșia Montană.