Cimitirul Bellu ortodox. Patrimoniu funerar în pericol

 

Ioana Maria Petrescu, Emil Creangă

 

Comunicarea urmăreşte să supună atenţiei câteva dintre primejdiile care ameninţă cimitirul Bellu ortodox din Bucureşti, probleme care sunt specifice, însă, tuturor cimitirelor istorice.

Considerat de mulţi ca unul dintre cele mai valoroase cimitire istorice constituite în secolul al XIX-lea, cimitirul Bellu cuprinde nu mai puţin de 180 de monumente funerare clasate, unele dintre acestea având o valoare artistică excepţională. Toate aceste monumente, ca de altfel şi celelalte obiective, sunt supuse unui proces lent şi ireversibil de degradare. Cauzele distrugerilor sunt multiple, variind de la agresiunile inevitabile ale factorilor naturali, la acte de vandalism, a căror producere pare să nu poată fi împiedicată.

Pentru prevenirea, sau măcar încetinirea, deteriorării patrimoniului funerar, cimitirul Bellu ortodox ar trebui să beneficieze de un regim de protecţie adecvat. În lipsa unor reglementări specifice pe care – cu siguranţă, nu le vom avea foarte curând – ar fi bine să urmăm modelul occidental, care ne demonstrează că implicarea asociaţiilor formate din voluntari şi a comunităţii, poate contribui la salvarea unora dintre monumentele funerare condamnate la dispariţie.

Rezumat al comunicării care va fi prezentată la A.R.A. 11 – aprilie 2010

Rezumat prezentat în forma trimisă de către autori