Necropola de la Timişoara - Freidorf (sec. V p. Chr.)

 

Daniela Tănase

Muzeul Banatului Timişoara

           

Până în prezent, în Banat au fost atestate arheologic foarte puţine descoperiri databile în secolul V p. Chr. Doar situl arheologic de la Freidorf, situat în zona de sud-vest a municipiului Timişoara, a fost cercetat de către specialişti, celelalte fiind rodul unor descoperiri întâmplătoare.

În anul 1988 au fost cercetate trei morminte, alte două morminte fiind găsite în 1992 şi 1995; toate au fost publicate în 1998. Alte patru morminte au fost descoperite în timpul cercetărilor arheologice preventive din 2006. Dintre acestea, două au inventar şi se datează sigur în prima jumătate a secolului V p. Chr., al treilea a fost deranjat, recuperându-se doar câteva falange şi fragmente de piese din metal corodate; al patrulea mormânt a fost considerat cenotaf (probabil contemporan cu celelalte).

            Inventarul acestor morminte reflectă ritul şi ritualul de înmormântare al populaţiei de rând din perioada hunică, perioadă cunoscută mai ales prin prisma descoperirilor fastuoase care pot fi puse în legătură cu membrii elitei: tezaure şi morminte princiare.

 

 

 

Rezumat al comunicării care va fi prezentată la A.R.A. 12 - aprilie 2011

Rezumat prezentat în forma trimisă de către autor