Contribuția arheologiei la studierea, protejarea și valorificarea ruinelor medievale

 

Daniela Marcu Istrate

 

 

Articolul analizează ruinele din punctul de vedere al arheologului implicat în procesul de cercetare, reabilitare și valorificare a acestor structuri construite. Având totdeauna o parte a istoriei lor sub pământ, ruinele nu pot fi restituite în integritatea lor decât prin săpături arheologice. Ținând cont de fragilitatea extremă a acestor vestigii, se accentuează faptul că nu este indicat ca ruinele să fie abordate strict în interesul științei, fiind recomandabilă includerea lor imediată într-un proces de conservare și restaurare.

Sunt prezentate diferite variante de cercetare arheologică a ruinelor, de la cercetări pe suprafețe restrânse cu scopul de a stabili o diagnoză (Cetatea Rupea) la proiecte ample care se derulează în una sau mai multe etape (Cetatea Saschiz, Cetatea Deva). Deseori arheologii se întâlnesc cu ruine întâmplător, în cadrul unor săpături de salvare, situație în care se realizează doar o documentare științifică (Alba Iulia).

Cercetarea arheologică a unei ruine nu trebuie înțeleasă ca o simplă degajare a pământului, ci presupune o săpătură minuțioasă în cadrul căreia întreg contextul ruinei este observat și înregistrat cu mare atenție. În afară de exigențele obișnuite ale unei săpături arheologice, arheologul trebuie să fie atent la caracteristicile structurilor construite și la relațiile dintre acestea, de asemenea să fie receptiv la solicitările celorlalți participanți la procesul de reabilitare a ruinelor.

  

 

 

Rezumat prezentat în forma trimisă de către autor.

A.R.A. 13 - aprilie 2012