PEISAJUL RAZBOIULUI SI SPECTACOLUL DISTRUGERII: CRIZA PATRIMONIULUI CULTURAL IRAKIAN

Mihaela DRAGOMIR

 

Jefuirea siturilor arheologice din Irak după căderea regimului lui Saddam Hussein a luat o amploare extraordinară, care nu se poate compara nici măcar cu jefuirea sistematică a șantierelor arheologice din secolul al XIX-lea, și care a avut drept rezultat, în unele cazuri, formarea colecțiilor de antichități mesopotamiene din cele mai mari muzee ale lumii.

Numeroasele și prelungitele conflicte care s-au desfășurat pe teritoriul Irakului au făcut ca populația irakiană să se precipite într-o acută criză umanitară, iar imensul și extraordinarul patrimoniu cultural de pe tot teritoriul țării să fie pus într-un grav pericol sau chiar distrus definitiv.

Organizațiile teroriste, precum ISIS, dar și alte persoane au obținut și obțin venituri importante din jefuirea siturilor arheologice și a muzeelor; dar, mai ales în ultimii ani, se observă o promovare, din ce în ce mai agresivă, a unor ideologii radicale și care sunt mediatizate prin distrugerile provocate unor bunuri de patrimoniu.

Moștenirea lăsată de atâtea civilizații, realizată de-a lungul multor milenii, încă de la începuturile agriculturii și fondarea primelor orașe, până la unele dintre cele mai mari imperii, și care a stat la originea marilor religii, a fost ștearsă în doar câțiva ani.

În această comunicare vor fi prezentate câteva cazuri de distrugeri ale unor situri arheologice, patrimoniu UNESCO, precum Hatra sau Ninive, de către ISIS, dar și jefuirea și distrugerea unor muzee importante, ca cel din Baghdad sau muzeul din Mossul.

Distrugerea patrimoniului cultural al Irakului trebuie să fie văzută ca un atentat la însăși rădăcinile culturii europene.