ARHEOLOGIE URBANĂ: CASA HEMPEL DATABILĂ ÎN PRIMA JUMĂTATE A SECOLULUI AL XIX-LEA

Teodor BĂNICĂ

 

Casa Empel (Hempel) a fost reperată din troleibuz pe strada Vasile Pârvan nr. 10, înălțimea ceva mai mare a vehiculului permițând o vizibilitate peste gardul relativ opac: am remarcat foișorul cu cinci laturi aflat pe latura nordică a casei și ceea ce aparent e un demisol, dar care poate fi un parter îngropat. Spre surpriza mea, am găsit-o chiar și pe ridicarea topo a maiorului Borroczyn. Numele proprietarului este Empel (copia color de la biblioteca Academiei), iar în planul copiat prin grija inginerului Sfințescu, D. Hempel (probabil după originalul aflat acum la muzeul municipiului București). Are ca vecini pe Dumitru la nord, pe Zamfirica a lui Iancu la est, mai multe proprietăți de pe strada Grădina cu cai la sud și pe pitarul Ioan Vernescu la vest. Se afla inițial în mijlocul unei proprietăți destul de mare, având alei de acces din strada Grădina cu cai și din calea Podului de pământ (Plevnei), chiar în dreptul bisericii Sf. Constantin.

O identificare în planul Ernst, este ceva mai discutabilă, dat fiind scara mică de realizare, ceea ce face ca precizia desenului să sufere. O regăsim în toate planurile de după 1846, redactate la o scară suficient de mare pentru a fi lizibile. În planul din 1911, vechea proprietate a lui Hempel, mărită între timp, era consemnată a fi proprietatea Watson – Yuell.

Este o casă mare, de formă pătrată, având intrarea la sud și foișorul – belvedere spre nord, specifică proprietarilor înstăriți. Intrarea dinspre sud pare a fi modificată, probabil cu ocazia alinierii din anii 30, când s-au deschis străzile Pârvan și Gherman (actuala Theodor Burada).