Monumentul Tineretului de la Straja sau cum se poate risipi o moştenire unică
Ana BUCUR, Ioana Maria PETRESCU
Monumentul Tineretului de la Straja, amplasat la km 48 al Canalului Dunăre – Marea Neagră este o operă de artă remarcabilă, cu o poveste ieşită din comun. A fost ridicat în anii ’80, la propunerea Comitetului Central al Uniunii Tineretului Comunist. Pentru realizarea sa, autorităţile au organizat un concurs public de creaţie – o practică neobişnuită pentru acei ani – care a făcut posibilă departajarea participanţilor şi selectarea soluţiilor, în funcţie de valoarea lor artistică. În final, a fost desemnat câştigător proiectul artistului plastic Pavel Bucur, ilustrând o siluetă îndrăzneaţă, încărcată de aluzii subtile, care nu reflecta prin nimic ideologia politică a acelor vremuri. Deşi a fost rezultatul unei decizii politice şi s-a construit cu aprobarea conducerii partidului, Monumentul nu a fost pe placul autorităţilor comuniste.
Pavel Bucur şi-a pus toată îndemânarea şi trăirea sufletească în realizarea Monumentului Tineretului. Din păcate însă, darul pe care artistul ni l-a făcut nouă, tuturor, a venit într-un moment nefast, ce a marcat pe nedrept destinul acestei Capodopere. Respins de cei care l-au comandat, neglijat de cei care l-au moştenit, Monumentul a căzut pradă actelor de vandalism. Jafurile repetate au avut ca rezultat dispariţia şi risipirea mai multor piese şi fragmente metalice, însumând o suprafaţă de aproape 200 mp. Artistul şi-a petrecut ultimii ani ai vieţii încercând să atragă atenţia asupra stării precare a Monumentului, vrând să-l salveze de la distrugere; lupta este continuată de familie şi de colaboratorii lui Pavel Bucur.
Acum, după mai mult de trei decenii de indiferenţă, soarta Monumentului de la Straja se poate schimba în bine! Calităţile sale excepţionale, constând nu numai în valoare artistică deosebită, ci şi în utilizarea unei soluţii structurale complexe şi a unor mijloace tehnice inovatoare, dimensiunile remarcabile şi încărcătura sa memorial-simbolică, fac posibilă clasarea sa în Lista Monumentelor Istorice, acţiunea ce reprezintă un prim pas pentru salvarea de la distrugere a acestei lucrări unice în peisajul românesc.