Aplice de pat funerar (sau/şi de sarcofag?) din fildeş şi rolul lor în relaţia arhitectură-artele minore la începutul epocii elenistice
Vasilica LUNGU
Prezentarea propusă analizează mai multe piese diferite, obţinute din fildeş pentru decorul unui pat funerar sau al unui sarcofag din lemn de la începutul epocii elenistice. Ele au fost găsite, cu mai mulţi ani în urmă, într-un mormânt de incineraţie cu depunere în urnă din necropola greacă de la Orgame. Obiectul decorat conţinea trupul defunctului şi a ars împreună cu acesta. Piesele recuperate în stare fragmentară compun un décor combinat dintre diverse elemente vegetale şi arhitectonice. Ele au mai multe analogii în spaţiul pontic, de la Odessos şi Varna, în Bulgaria, până la Olbia (tumulul Golyama Bliznitza), în Ucraina, la cele din Taman şi Anapa, în Rusia. În acelaşi timp, aceste vestigii demonstrează strânse analogii stilistice cu paturile funerare din marmură, pictate bi- sau policolor, din numeroase situri contemporane din Asia Mică.
Studiul va fi extins asupra originii obiectului respectiv, a semnificaţiei socio-culturale a acestuia în cadrul aşezării greceşti de la Orgame, precum şi a contextului stilistic căruia îi aparţine.