Unele aspecte ale cercetărilor arheologice recente de la "Curtea Veche" (București)
Raluca MOȚEI, Sorin CLEȘIU, Theodor IGNAT, Andrei MĂGUREANU
Īn anul 2018, la inițiativa Primăriei Municipiului București a fost demarat un proiect de restaurare și punere īn valoare a Palatului Voievodal de la Curtea Veche din București. Astfel au fost reluate cercetările arheologice īn punctul 0 al istoriei Bucureștiului. Proiectul presupune remodelarea, recompartimentarea și refuncționalizarea vechii Curți Vechi, prin urmare s-a impus ca cercetarea arheologică să acopere aproape īntreaga suprafață a ansamblului. Pānă īn prezent au fost investigate doar trei dintre zonele de interes.
Īn cele ce urmează vom prezenta rezultatele cercetărilor din zona de sud a ansamblului. Īn această zona proiectul a presupus instalarea unui sistem de drenaj. Cu această ocazie, au fost descoperite ziduri ce făceau parte dintr-o serie de clădiri, cu deschidere spre strada Franceză, construite īn a doua jumătate a secolului al XIX-lea și demolate īntre 1969-1970.
Īn prezentarea de față īncercăm să armonizăm informațiile recente cu cele provenite din săpături mai vechi, planuri, fotografii și documente istorice din arhive. Chiar și preliminare, rezultatele acestor cercetări recente suplimentează substanțial informația, din păcate lacunară, referitoare la această etapă din evoluția istorică și arhitecturală a Curții Vechi.