Ștefania MEȘTERIUC, Irina HUICĂ
Incursiune în viața lăzilor de zestre pictate. aspecte ale tehnicii de realizare, stării de conservare și intervențiilor ulterioare
Lăzile de zestre reprezintă obiecte complexe ce fac parte din identitatea noastră socială și culturală, definite în mod egal de proprietățile practice, dar și de valențe culturale, artistice și spirituale. Fiind realizate de meșteri populari, intim legate de comunitate, lăzile erau cândva o mărturie a statutului social al proprietarei și familiei din care făcea parte. Manufacturarea lor, specifică zonei de proveniență includea deseori simboluri relevante tradiției și obiceiurilor locale. Această conexiune cu zona și comunitatea locală se regăsește nu numai în modalitatea de construcție, materialele folosite, motivele decorative utilizate cât și, mai ales, în intervențiile ulterioare, de ”reparare”, realizate de proprietarii lăzilor sau chiar alți meșteri locali.
Acest studiu prezintă rezultatele examinării unei lăzi de zestre din Bucovina, județul Suceava din 1899. Metodele utilizate – non-invazive si minim-invazive – au permis identificarea materialelor utilizate și a tehnicii folosite de meșteri. Prin comparație cu alte piese similare, au putut fi evidențiate aspecte inedite, legate de calitatea materialelor si de modalitatea de rezolvare a unor vicii de tehnică. De asemenea au putut fi identificate detalii legate de trecerea prin timp a acestor piese si de importanța care le era acordată. Ranforsarea structurii lăzilor, înlocuirea sau adăugarea elementelor de feronerie și mascarea degradărilor reprezintă realități ce fac parte din cronologia majorității lăzilor de zestre pictate.