Ruxandra NEMȚEANU, Irina NEMȚEANU, Radu COMĂNESCU

Conservarea, restaurarea, consolidarea și punerea īn valoare a Conacului și Turnului de poartă din cadrul Ansamblului fostului Conac Lecca-Micșunești, Sat Micșuneștii Mari, Comuna Nuci, Județul Ilfov

 

Ansamblul fostului Conac Lecca-Micșunești, din satul Micșuneștii Mari, com. Nuci, jud. Ilfov, edificat la mijlocul secolului al XVIII-lea este nominalizat īn Lista Monumentelor Istorice cu două poziții: Conacul propriu-zis și Turnul de poartă. Conacul și ruina Turnului-poartă nu au beneficiat de nicio restaurare stiințifică de-a lungul ultimului secol avānd īn vedere că ansamblul, preluat de către Stat īn perioada 1949-1993, a suferit intervenții, modificări și schimbări de funcțiune care au dus chiar la pierderea unor date istorice relevante, precum și a unor repere fizice și arhitecturale, care ar fi putut fi definitorii ca indicii pentru propunerile actuale de conservare-restaurare. Astăzi, Turnul de poartă este īn ruină și poate să se piardă īn orice clipă fără un sprijin minim īn conservarea sa, iar Conacul nu beneficiază de instalație edilitară corespunzătoare pentru a deveni o reședință permanentă, cu posibilitate de administrare pe tot parcursul anului. Autenticitatea obiectivelor este foarte mare, īnsă informațiile istorice certe sunt relativ puține, de aceea intervenția propusă a trebuit să fie minimă și bazată mai ales pe o atitudine de conservare.

Datorită programului de finanțare din Timbrul Monumentelor Istorice din anul 2022, program anual lansat de către Institutul Național al Patrimoniului īn vederea susținerii unor proprietari de monumente istorice pentru restaurarea obiectivelor deținute de aceștia, s-au realizat o serie de studii, cercetări arheologice, expertize și o fază de proiectare cu propuneri de restaurare-conservare pentru ambele componente ale ansamblului, precum și refuncționalizarea compatibilă a Conacului și integrarea unei structuri reversibile de protecție a Turnului de poartă, aflat īn suferință datorită vechimii și a eroziunii intemperiilor, valorificānd totodată ansamblul din punct de vedere peisagistic și patrimonial.

Obiectivul este proprietate privată, care, fără un suport financiar pentru conservarea și restaurarea lui printr-un proiect dedicat și susținut de stat, poate suferi pierderi ireversibile īn timp, ducānd la dispariția acestei foste reședințe boierești autentice, din imediata apropiere a capitalei. Prezentarea acestui obiectiv puțin cunoscut specialiștilor, care dezvăluie o replică la o scară mai redusă a pivnițelor Palatului Mogoșoaia, a constituit preocuparea noastră de-a lungul īntregii veri a anului 2022.