Ionuț-Cosmin CODREA, Cristina BODÓ, Adrian Cătălin CĂSĂLEAN

Cāteva date privind vechea școală reformată din Orăștie

 

Lucrările determinate de implementarea proiectului care are ca obiectiv transformarea clădirii vechiului Colegiu Kśn (construit īn a doua jumătate a secolului al XIX-lea) din Orăștie īn sediu al Muzeului Civilizației Dacice au readus īn atenție și vechea școală reformată de aici (ridicată īn secolul al XVII-lea), datorită descoperirii unei rețele de ziduri, dintre care o parte au aparținut acesteia.

Īn prima jumătate a secolului al XVII-lea principele Gheorghe Rįkoczi I a cumpărat un teren īn apropierea zidului cetății pentru școala reformată și a construit pe acesta o clădire cu etaj. După ce a trecut prin mai multe reparații, clădirea școlii a fost demolată īn a doua jumătate a secolului al XIX-lea (īn 1863) cu ocazia construirii aripii nordice a Colegiului Kśn, dar fundațiile au fost parțial refolosite de noua construcție. 

O parte a fundației școlii vechi a fost reutilizată și suprapusă și īn perioada următoare de o serie de ziduri, majoritatea paralele cu trama stradală actuală. Este vorba, īn principal, de refaceri și reparații ale unor structuri realizate īn funcție de transformările edilitare și urbanistice din apropierea cetății medievale īn perioada secolelor XIX-XX. Acestea au legătură cu evoluția vechii școli reformate din Orăștie și, mai tārziu, a Colegiului Kśn. Lucrările din secolul a XX-lea au afectat īntreaga suprafață, distrugānd cea mai mare parte a succesiunii stratigrafice.