Vitraliile pierdute ale bisericii mănăstirii franciscane din Cluj-Napoca

Cristian Florin ANGHELESCU, Roxana BUGOI, VIorica RUSU BOLINDEȚ

 

Faptul că biserica mănăstiri franciscane, așa cum se prezintă azi, fără vitralii, poate fi considerat o excepție īn condițiile īn care majoritatea celorlalte biserici, foste franciscane, sunt īmpodobite cu acest element artistic.

Īn timpul cercetărilor arheologice preventive efectuate de arheologii Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei și ai Institutului de Arheologie și Istoria Artei din Cluj-Napoca īn 2012-2013 la Mănăstirea Franciscană (fostă dominicană) din Piața Muzeului īn scopul reabilitării complexului monastic, au fost descoperite un număr de aprox. 100 de piese din sticlă colorată īn masă și parte dintr-o rețea de plumb.. Modul de decorare cu grisaille, atāt pe sticlă incoloră cāt și pe sticlă colorată īn masă pare, la analiza optică, că este deosebit de cel īntālnit la alte vitralii montate la finalul sec. XX.

Avānd īn vedere că descoperirea nu beneficiază de un context relevant (artefactele descoperite provin dintr-un strat de umplutură), am procedat la continuarea studiului prin determinarea compozitiei chimice a celor nouă fragmente de vitraliu, care s-a efectuat prin utilizarea simultană īn fascicol extern a metodelor PIXE şi PIGE - abrevierile īn limba engleză ale emisiei de raze X indusă de particule īncărcate (PIXE) şi emisiei de raze gamma indusă de particule īncărcate (PIGE). Experimentul a fost realizat la acceleratorul AGLAE din subsolul Muzeului Louvre din Paris īn cadrul proiectului european IPERION-HS (https://www.iperionhs.eu/). Au fost realizate și hărți elementale ale decorațiunilor prin folosirea unui spectrometru de fluorescență de raze X (XRF).

Ne propunem să prezentăm studiile făcute și să le īncadrăm īn contextul istoric. Rezultatele, analizate prin analogie cu tipologiile deja cunoscute și publicate īn literatura de specialitate, vor conduc la determinarea perioadei din care provine acest vitraliu.