Arheologie la Biserica Bătrână din Breb – Maramureș

Botar Istvan, Laura Zaharia

 

Sub o aparență a unei modestii pioase, biserica de lemn ”Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” din Breb (Maramureș) răsplătește toate campaniile de cercetare cu o serie de surprize ce pare că nu se vor încheia până la finalizarea lucrărilor de restaurare

Mai întâi cercetarea dendrocronologică din anul 1997 (exhipa Olafur Eggertsson și Alexandru Baboș) a revelat datarea materialui lemnos din butea bisericii în 1622, și a turnului în 1530 – un turn despre care tradiția locală spune ca ar fi fost adus dintr-un sat vecin, numit Copăciș, ce a dispărut la finele secolului al XVI-lea.

Cercetarea dendrologică realizată în anul 2019 (echipa Dendrolab Anno Domini) atestă structura șarpantei bisericii în 1623, iar acoperișul interior, de protecție a bolții, realizat din corni datați în 1530, înveliți cu șindrilă din 1479! Făcând ”arheologia unei șindrile” reiese că acestea nu au fost expuse direct în exterior în niciuna dintre etapele constructive din care au făcut parte, cel mai probabil ar fi putut să fie scânduri de tavan îmbinate în lambă și uluc, sau poate tot un acoperiș interior de protecție pentru bolta bisericii din Copăciș.

Galeria clopotelor din vechiul turn (1530) a fost refăcută cu material lemnos din stejari doborâți în iarna anilor 1693-1694, așa cum a reieșit din campania de cercetare dendrocronologică realizată în anul 2023 (echipa Dendrolab Anno Domini).

După cercetarea dendrocronologică au fost făcute câteva sondaje arheologice la baza bisericii (arheolog Cristian Floca) care au adus și ele câteva surprize: o densitate mare de înhumări pe latura sudică a bisericii, o monedă  poloneză emisă la 1623-24, și un strat foarte gros de sol brun, granulos, cu pietriș și conținut ridicat de fragmente ceramice, ca un strat de umplere și nivelare creat pentru amplasarea bisericii.

Toate aceste informații au îmbogățit istoria bisericii și a comunității satului Breb, dar s-au dovedit a fi și foarte utile în procesul de proiectare a intervențiilor de restaurare a bisericii. O restaurare ce urmează a deschide și mai mult această ”ladă de zestre” a satului, bătrâna sa biserică de lemn.