Proiectul de restaurare și cercetare arheologică al amfiteatrului de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa
Virgil APOSTOL, Ștefan BÂLICI, Arina NIȚULESCU, Ștefan GEANTĂ, Ana JANTEA, Ovidiu ȚENTEA, Florian MATEI-POPESCU, Marius STREINU, Mihai DUCA
Proiectul în curs de finalizare de la Amfiteatrul de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa a avut de soluționat într-o perioadă strict dependentă de graficul său de desfășurare mai multe provocări. Dintre cele mai importante, prezentarea monumentului arheologic fără nici o intervenție de reconstrucție, așa cum fusese propus inițial, în cadrul fazei DALI. O altă provocare, fără realizarea de reconstrucții, a fost recuperarea spațialității și caracterului monumentului, un amfiteatru, un spațiu antic pentru spectacole și procesiuni.
Aceste două direcții principale ale proiectului au fost completate de operațiuni specifice de conservare-restaurare a materiei antice, în totalitatea părții ei conservate, cu completări minimale ale unor elemente dispărute (praguri), în lipsa cărora decriptarea monumentului ar fi fost mult îngreunată. Această secțiune a proiectului a fost realizată de echipa coordonată de rest. Călin Bârzu și pusă în operă de echipa coordonată de rest. Valentin Ștefan și Mihai Iancovescu.
De asemenea, în spiritul principiilor restaurării, introducerea unor tribune parțiale metalice pentru spectacole este complet reversibilă, este clar evidențiată în raport cu ruina și nu se intersectează în nici un punct cu ruina antică.
Toate aceste operațiuni au fost precedate și dublate de cercetări arhitectural-arheologice, care au condus la îmbogățirea cunoștințelor despre amfiteatru, deși beneficia de o monografie destul de amplă, fără de care cercetările actuale nu ar fi putut oferi fundamentul unui proiect de restaurare într-un timp relativ scurt. Situațiile rămase neconcludente în urma ultimelor cercetări anterioare au fost reabordate, în paralel cu necesitățile proiectului – aflarea unor cote de fundare, analiza substratului pe care este așezat amfiteatrul (o fostă albie de râu), clarificarea zonală a transformărilor în etapele de reconstrucție/majore sau reparații, eventualele amenajări anterioare ridicării primei faze a amfiteatrului, precum și alte situații de detaliu, necesar a fi documentate în timpul execuției lucrărilor. De asemenea, cercetările de arhitectură asupra spoliilor existente pe suprafața amfiteatrului au fost reanalizate și completate cu elemente noi, care au oferit baza cunoașterii configurației antice și stabilirii modului de expunere al acestor fragmente arhitecturale din structura antică a amfiteatrului.