Despre câteva inscripții monumentale și antablamente de epocă romană din orașele grecești ale Pontului Stâng

Dragoș HĂLMAGI

 

1. La Callatis, între anii 152 și 154, a fost înălțat pe cheltuiala unor sponsori locali un lung șir de coloane acoperite de arhitrave-frize din calcar cu o inscripție în limba greacă. Părți din inscripție au fost publicate separat, ca aparținând unor monumente distincte. Identificarea a 20 de fragmente în muzeele din Mangalia, Constanța și în colecțiile Institutului de Arheologie „Vasile Pârvan” ridică noi întrebări privind natura edificiului.

2. La Tomis, în 116 sau 117, un alt lung șir de coloane au fost acoperite de arhitrave-frize din marmură. Inscripția bilingvă de pe fascii păstrează doar numele guvernatorului provinciei. Decorul vegetal frizei oferă indicii importante despre distanțele dintre coloane și despre poziționarea celor 9 fragmente identificate. După toate indiciile, prima parte inscripției a fost gravată deasupra unei alte colonade, probabil aflată pe un nivel superior.

3. În același oraș, în a doua parte a secolului al II-lea, una din personalitățile locale finanțează construcția „din temelii” a unui alt edificiu din care s-au păstrat trei fragmente ale unor arhitrave-frize în stil corintic, poate dintr-o fațadă de tip scaenae frons. Un alt patrulea fragment, dispărut astăzi, a fost desenat în 1873, iar inscripția sa completează un mic detaliu biografic al fondatorului.

4. Pe o arhitravă dorică pe care vizitatorii Histriei o pot admira în drumul lor spre cetate, o inscripție martelată ascunde o dedicație către un împărat roman, cel mai probabil tot din secolul al II-lea. Deși inscripția nu poate fi pe deplin înțeleasă, starea de conservare a blocului de antablament a favorizat ipoteze mai solide privind arhitectura edificiului din care făcea parte, iar inscripția permite o discuție preliminară despre posibila destinație a clădirii.