Restaurările Curții de Argeș în context istoric și seismic
Emil-Sever Georgescu
Amplasamentul Curtea de Argeș include Mănăstirea Curtea de Argeș, Biserica Sfântul Nicolae Domnesc și Biserica Sân Nicoară, construcții expuse unor acțiuni seismice din surse crustale – de suprafață (Făgăraș-Câmpulung) și de adâncime intermediară (Vrancea).
Prezentarea corelează informații, documente și imagini existente, dar disparat analizate până acum, pentru a obține o viziune interdisciplinară asupra evoluției în timp a științei și practicii restaurării.
La Mănăstirea Curtea de Argeș s-a atins performanța de a se înlocui reconstrucția după cutremure distructive cu restaurarea structurală. La Biserica Mănăstirii, fotografiile de la 1866 (Carol Popp de Szathmary) indică fisuri și o aparentă rotație asociată cu o forfecare la baza turlelor mici, ca și o fisură la baza turlei centrale. Deși documentele vorbesc de o refacere a turlelor, se pare că aceasta a privit mai mult înlocuirea exterioară a pietrei, roasă de intemperii.
Turnul de clopotniță din ctitoria Domnitorului Neagoe Basarab a rezistat, probabil până la reconstrucția de către Domnitorul Matei Basarab, posibil pe la 1640, iar noul turn octogonal a rezistat până la 1801, fiind, probabil, avariat la cutremurul din 1802 sau 1838, fiind apoi înlocuit cu turnul rectangular. După cutremurul de Vrancea din 1838 turnul este desenat întreg la 1843, 1859 și 1860 iar după incendiile din 1866 și 1867, Preziosi redă la 1869 numai baza turnului.
Cu privire la Biserica Sfântul Nicolae Domnesc, de secol. XIV, s-au cumulat în timp avarii dar arhitecți cu abilități tehnice deosebite, cum a fost arh. Grigore Cerchez, au pus în operă la 1911 metode de restaurare structurală seismică eficiente, opunându-se conceptului demolării și reconstruirii.
Un caz special îl constituie Biserica Sân Nicoară, la care atât nav cât și turnul foarte înalt, de influență occidentală, s-au dovedit vulnerabile la mișcările seismice de Vrancea, care au condus la avarieri grave cumulative, ulterior combinate cu acțiuni antropice de demantelare, până la distrugerea aproape totală.