Castrul roman de la Drajna de Sus. Rezultatele preliminare ale investigațiilor arheologice recente

Ovidiu ȚENTEA

 

Castrul Drajna de Sus (com. Drajna, jud. Prahova) a fost identificat în partea de nord-vest a localității actuale, în punctul „Grădiște” pe un platou situat la confluența râului Drajna și a pârăului Ogretin. Cercetările arheologice au fost efectuate în două perioade distincte: Gr. Tocilescu a făcut săpături de mică amploare în anul 1888, amintite de M. D. Bazilescu într-o notă din Marele Dicţionar Geografic al României și de către Gh. Ștefan 1939-1940. Prima publicare a ștampilelor îi aparține lui C. Daicoviciu. Cercetări de suprafață a realizat şi Al. Bărcăcilă. De dată mai recentă cercetările arheologice au fost efectuate de echipe coordonate de M. Zahariade, începând cu anii 1992-1996, 2011-2015.

Proiectul CASTRU ROMAN DRAJNA DE SUS, finanțat PNRR/2023/C11/MIPE/I1/ Promovarea celor 12 rute turistice/culturale este în curs de derulare, iar în faza de proiectare se derulează o cercetare arheologică preventivă.  

Comunicarea va evalua baza documentară existentă (literatura de specialitate, rezultatele cercetărilor arheologice rămase inedite), dar și noile date care au survenit în urma recunoașterii pe teren. În acest fel am încercat să reunim într-o sinteză informațiile bibliografice, documentare, cartografice și prospecțiunile non-invazive.