COLONIA DACICA SARMIZEGETUSA – CONSIDERAȚII PRIVIND EVOLUȚIA URBANĂ

Ovidiu ȚENTEA

Muzeul Național de Istorie a României, București

Andrei CÎMPEANU

București

 

În cadrul cercetărilor capitalei provinciei romane Dacia, în ultima perioadă a fost acordată o importanță deosebită integrării tuturor datelor colectate din teren cu cele arhivistice, precum și cu rezultatele cercetărilor arheologice recente.

Un rol aparte l-a avut recuperarea datelor arhivistice din secolul XIX, al celor din perioada interbelică, precum și a cercetărilor arheologice inedite sau despre care nu se cunosc decât informații disparate. Integrarea acestor date a fost ulterior completată prin măsurători topografice detaliate la nivelul fiecărui edificiu, scanări 3D, precum și cu realizarea unor propuneri de reconstituire 3D a unor edificii.

Toate acestea sunt în măsură să ofere, în acest stadiu al cercetărilor, atât soluții noi de interpretare a funcționării unor edificii cât și a evoluției planimetriei orașului.

Vom realiza o scurtă trecere în revistă a cercetărilor arheologice din monumentele publice semnificative, detalieri ale cercetărilor arheologice recente din zona centrală a orașului, precum și actualul stadiu al studiilor de topografie și arhitectură.