MONUMENTEL ISTORICE DIN JUDEȚUL BUZĂU ÎN PERICOL

Eugen-Marius Constantinescu

Muzeul Județean Buzău

 

 

Judeţul Buzău avea în Lista monumentelor istorice din 2004 876 de poziţii, din care 494 situri arheologice, 326 monumente de arhitectură şi 55 monumente memoriale. În acea listă am operat corecturi la 180 de poziţii situri arheologice, am propus 153 de noi situri arheologice şi un monument de arhitectură. Din siturile arheologice propuse au fost introduse în Lista 2010 numai 16. Spitalul Brătianu a fost introdus în listă încă în 2007, dar din păcate interese meschine l-au adus acum într-o stare deplorabilă.

Dintre monumentele de arhitectură civilă urbană din municipiul Buzău – 26 poziţii, din care 14 case, între care nu am inclus şi construcţiile din Complexul Marghiloman – o bună parte au dispărut sau se află într-un stadiu avansat de degradare.

Cine sunt duşmanii care distrug patrimoniul istoric construit? În primul rând nepăsarea! Apoi proprietarii. Şi nu în ultimul rând, instituţia care are misiunea oficială de a veghea la păstrarea acestei moşteniriDirecţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniu.