PATRIMONIU ARHEOLOGIC – PATRIMONIU FOTOGRAFIC

 

Cătălin I. Nicolae

Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan”, București

 

Arhiva fotografică a Institutului de Arheologie “Vasile Pârvan”, din cadrul Academiei Române reprezintă un important tezaur de informație și imagine pentru istoria cercetărilor arheologice de pe teritoriul României.

Conținutul arhivei este rodul activității fotografilor Institutului și ai fostului Muzeu Național de Antichități(MNA), precum și a membrilor Institutului, mulți dintre ei cu o solidă pregătire fotografică, precum Ioan Andrieșescu, fost director al MNA, care își procesa singur fotografiile, transportând în acest scop un mic laborator fotografic mobil în deplasările sale pe teren. O parte a fotografiilor și clișeelor din arhivă sunt datorate și unor fotografi profesioniști, angajați de către arheologi, mai ales în perioada 1880-1947, un bun exemplu fiind Anatole Magrin, fotograf francez stabilit la Constanța, colaborator al lui Grigore Tocilescu.

Arhiva cuprinde peste 12000 negative pe plăci din sticlă, 5000 filme alb-negru și color și cîteva mii de fotografii, acoperind un interval de timp cuprins între sfârșitul sec. XIX și sfârșitul sec. XX.

Prezentarea de față își propune să arate importanța acestui fond fotografic pentru istoria arheologiei românești, dar și pentru cea a fotografiei, subliniind legăturile dintre cele două.

 

Cercetările efectuate în vederea realizării acestei prezentări au beneficiat de suport financiar prin proiectul cu titlul “SOCERT. Societatea cunoașterii, dinamism prin cercetare", număr de identificare contract POSDRU/159/1.5/S/132406. Proiectul este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013. Investește în Oameni!”.