ARA sesizează CNA cu privire la modul în care știrile B1TV ilustreaza subiectul Roșia Montană
SCRISOARE DESCHISĂ ADRESATĂ CONSILIULUI NAŢIONAL AL AUDIOVIZUALULUI
SESIZARE
Referitor la: știrile prezentate pe canalul B1TV în seara zilei de 8 septembrie
și dimineața zilei de 9 septembrie 2013.
B1TV a difuzat în perioada 8 - 9 septembrie 2013 știri referitoare la protestele legate de Roșia Montană. În timp ce manifestațiile din București și alte zeci de orașe din țară și străinătate au fost în general ignorate, în grupajele de știri amintite se derulează imagini care ilustreaza mesajele minerilor din Roșia Montană - angajatii companiei miniere, care, printre altele, afirmă că Roșia Montană Gold Corporation restaurează patrimoniul construit de la Roșia Montană. Cu toate acestea, persoana filmată zugrăvind fațada unei clădiri şi a cărei imagine este destinată a arăta vrednicia restauratorilor RMGC, nu este un angajat al RMGC. Aceasta face parte din echipa șantierului inițiat în urmă cu 7 ani de Asociația ARA ("Arhitectură. Restaurare. Arheologie") care activează constant pentru reabilitarea unor clădiri de patrimoniu din Roșia Montană.
Asociația ARA protestează împotriva dezinformării opiniei publice de către B1tv prin utilizarea în scopuri de propagandă în folosul RMGC a imaginilor în care sunt prezentate acţiunile asociaţiei ARA și solicită dezmințire oficială pe postul B1tv la aceeași oră și în număr egal de apariții cu știrea care a utilizat aceste imagini. Având în vedere că nu considerăm acest incident nici singular, nici întâmplător, ci înscris într-o direcție clară a postului B1tv de a manipula telespectatorii în favoarea companiei miniere, solicităm CNA un raport amănunțit al tuturor grupajelor de știri și emisiunilor pe tema Roșia Monantă difuzate începând cu 1 septembrie, un raport care să analizeze dacă postul B1tv a tratat cu imparțialitate și echidistanță acest subiect, așa cum impune legislația. Contractele comerciale pe care B1Tv le are cu compania minieră pentru difuzarea de material publicitar nu ar trebui să influențeze conținutul editorial!
--------------------
Pentru a informa opinia publică este necesar a menționa următoarele:
- Asociația ARA consideră că salvarea patrimoniului cultural de la Roșia Montană este o problemă de siguranță naţională - aşa cum, de altfel, fusese susținut în anul 2008 şi în Raportul comisiei prezidențiale pentru patrimoniu - şi militează împotriva proiectului de exploatare a aurului propus de RMGC, care este echivalent cu distrugerea fără întoarcere a mărturiilor istorice din epoca preromană până în epoca modernă.
- Asociația ARA este aceea care a înaintat în anul 2009 şi din nou în 2010 ministrului culturii dosarul pentru includerea Roșiei Montane în lista Patrimoniului Mondial. Această acțiune a stat la baza afirmaţiei, făcută public de către ministrul culturii Kelemen Hunor, că demersul pentru înscrierea patrimoniului de la Roșia Montană în respectiva listă s-ar fi aflat în pregătire, ceea ce a echivalat cu dezinformarea opiniei publice.
- Asociația ARA a protestat constant, pe căile legale care i-au fost accesibile, împotriva manipulării opiniei publice mai puțin informate de către o companie care «distruge prefăcându-se a construi». RMGC pretinde astăzi că are ca scop conservarea patrimoniului cultural al acestei ţări, după ce a distrus peste 150 de case din Roșia Montană şi se pregătește să arunce în aer un peisaj cultural esenţial nu numai pentru istoria unui Loc încărcat de semnificație istorică al Transilvaniei și prin aceasta al României, dar şi pentru monumentele culturii universale.
Dr. Monica Mărgineau Cârstoiu
Președinte Asociația ARA