Fortul 13 Jilava – Între demersurile de reconversie ca muzeu/memorial al totalitarismului/comunismului și posibilitățile de punere în practică

 

Andreea Matache,  Vlad Mitric-Ciupe

 

Imediat după evenimentele din 1989, odată cu înființarea Asociației Foștilor Deținuți Politici și a cunoașterii adevăratei istorii a crimelor regimului comunist, alături de alte demersuri ce aveau drept obiectiv recuperarea memoriei victimelor precum și obiectizarea discursului istoric, a apărut și dorința înființării unor instituții complexe de tip memorial-muzeu. Dacă, pe de o parte, se dorea conservarea autenticității “siturilor de suferință”, pe de altă parte apărea drept necesară anexarea unui centru de cercetare dotat cu arhivă, bibliotecă, mediateca și toate celelalte funcțiuni conexe. Din totalitatea siturilor representative, demersul a reușit doar la fosta închisoare de la Sighet. Pitestiul, Râmnicul, Aiudul, Gherla și multe altele încă își așteaptă propunerile și realizările. Similar este și cazul închisorii Jilava, poate cel mai reprezentativ fost penitenciar, cel puțin prin două aspecte. Pe de o parte, fiind închisoare de tranzit și “depozit” al securității, cvasi-majoritatea deținuților politici a trecut cel puțin odată prin Jilavă. Pe de altă parte, specificul ei  - spațiile subterane, igrasia, umiditatea crescută precum și lipsa iluminării și aerisirii naturale – a contribuit, alături de lipsa asistenței medicale, alimentația insuficientă și brutalitatea extremă a gardienilor, la renumele pe bună dreptate căpătat de “mormânt” și/său “adevărat iad pe pământ”. Nu în ultimul rând, privită cu ochi contemporani, Fortul 13 Jilava reprezintă un element specific arhitecturii defensive într-o stare bună de conservare a structurii spatial-volumetrice, ca parte integrantă a patrimoniului cultural național.

Dacă vreme de peste 20 de ani toate demersurile de transformare a Jilavei într-un memorial nu au avut succes, iată că anul 2012 readuce chestiunea în prim-plan, prin cel puțin două evenimente majore. Clasarea fortului în lista monumentelor istorice și parteneriatul între Administrația Monumentelor Istorice și Ministerul Culturii pentru demararea unui proiect. În acest context considerăm că analiza și studiul nostru vor ridica niște întrebări și vor da câteva răspunsuri vis-à-vis de modul în care s-ar putea imagina și mai apoi implementa soluții integrate de atingere a dezideratului.

 

 

Rezumat prezentat în forma trimisă de către autori.

A.R.A. 14 - aprilie 2013