Sanctuarul de la Sarmizegatuusa Regia

Răzvan Mateescu

 

Parcurgerea studiilor despre arhitectura religioasă dacică relevă că, la nivel terminologic, templul a fost echivalat cu sanctuarul. Inițial, terminologia folosită pentru a denumi edificiile de cult din Munții Orăștiei a fost ezitantă, oglindind incertitudinile cu privire la funcționalitatea lor.

Ulterior, în contextul cercetărilor arheologice sistematice de la Grădiștea de Munte, termenul de sanctuar s-a impus, aproape fără excepție, pentru toate clădirile cu destinație religioasă descoperite în alte situri dacice.

Neajunsurile cauzate de echivalarea menționată devin evidente în cazul analizării Grădiștei de Munte. În loc de mai multe sanctuare, dacă aplicăm termenii corect, după regulile cunoscute în general pentru studierea arhitecturii religioase antice, atunci identificăm un altar și cel puțin șapte temple. Dacă adăugăm și alte elemente, precum drumul de procesiune, prezența unei surse permanente de apă, delimitarea riguroasă a spațiului sacru, obținem imaginea coerentă a sanctuarului de la Grădiștea de Munte.

 

 

Rezumat prezentat în forma trimisă de către autor.

A.R.A. 14 - aprilie 2013