Teodor BĂNICĂ

O cercetare de parament: termele din Tomis

 

 

Construcția căreia i s-a atribuit numele de Therme sau Lentiarion, face parte dintre monumentele vitregite ale Tomisului, lăsate oarecum la mila intemperiilor și intervențiilor umane nedorite.          

Dezvelit īn anii '60, a fost parțial reconstruit și consolidat, profitāndu-se de prezența șantierului DMI care lucra la edificiul cu mozaic. S-au făcut intervenții la zidul scurt ce īnchidea sala cea mare spre est, păstrat destul de fragmentat, precum și o reconstrucție dubioasă īn fața zidului longitudinal ce īnchidea această sală la sud-vest, ce pare a avea un rol pur demonstrativ. Restul construcției nu pare să fi suferit alte intervenții.

Trebuie să menționez că această cercetare am īnceput-o cu ani īn urmă (cca. 1988), fiind īntreruptă de plecarea din Constanța, astfel că documentația strānsă a rămas la acel nivel. Cu toate acestea, avānd īn vedere că īn cei circa 33 de ­ani trecuți nu a apărut nimic nou legat de obiectiv, m-am hotărāt să fac publică această cercetare de parament. Pe de altă parte, īn anii scurși substanța monumentului pare să fi suferit pierderi īnsemnate și cred că este mai util să folosesc informațiile acelor ani, putānd consemna și detalii care poate că īntre timp au și dispărut.

Printre rezultatele cercetării ar trebui să consemnez posibilitatea existenței unei faze de reparație sau de extindere a clădirii, probabilitatea ca ancadramentele ușilor să fi fost refolosite și amplasate și ele īntr-o fază ulterioară celei constructive. Īn paralel s-au formulat și alte posibile īntrebări și răspunsuri cu privire la structură și funcțiune. De asemenea sper ca prezenta cercetare să constitue un impuls pentru o reevaluare arheologică a monumentului.