Ionuț-Cosmin CODREA

Aspecte din istoria unui monument puțin cunoscut: Mănăstirea franciscană de la Baia de Criș īn a doua jumătate a secolului al XVIII-lea

 

Biserica romano-catolică din Baia de Criş, cea mai mare clădire de cult medievală din actualul judeţ Hunedoara, se impune īn peisajul muntos al văii Crişului Alb. Din păcate, istoria monumentului a fost marcată de o serie de evenimente nefaste care au făcut ca biserica şi mănăstirea franciscană de aici să rămānă o necunoscută īn cercul monumentelor transilvănene, ea lipsind aproape īn totalitate din istoriografia referitoare la acest tip de subiect.

Comunicarea īși propune să creioneze unele aspecte din istoria acestei mănăstiri, pornind de la eforturile de renovare ale bisericii medievale și de construire a claustrului, de la mijlocul veacului al XVIII-lea, pe baza registrelor copiate īntr-un raport atribuit călugărului Blasius Kleiner, păstrat la Arhiva Franciscană de la Budapesta, și a unor documente aflate īn Colecția de Istorie a Muzeului Civilizației Dacice și Romane din Deva. Descrierea complexului monahal este completată de un raport īntocmit īn urma vizitei canonice din primăvara anului 1785 (păstrat īn Arhiva Arhidiecezană de la Alba Iulia). Vizita a fost realizată pentru a īnregistra daunele provocate de țăranii răsculați īn toamna anului precedent.