Mihai GOȚIU

„UNESCO NU dăunează comunităților locale”. Patrimoniul cultural, în dezbatere publică. Mobilizare și implicarea civică. Studiu de caz Roșia Montană

 

„Iniţiativa de listare UNESCO este in contradicţie flagrantă cu interesele legitime ale comunităţilor locale, ale majorităţii locuitorilor din judeţul Alba”, a fost mesajul scrisorii publice, transmise, pe 20 iulie 2010, de primarul Roșiei Montane, Eugen Furdui. Efectul a fost total contrar intenției emitentului, impunând tema patrimoniului cultural excepțional al localității pe agenda publică. În câteva săptămâni, grupul de Facebook „Rosia Montana in UNESCO World Heritage” a explodat, de la câteva mii de urmăritori, la câteva zeci de mii și a ajuns, în toamna anului 2013, la peste 150.000, devenind principalul canal de informare, mobilizare și multiplicare a mesajelor Campaniei Salvați Roșia Montană.

Prezenta comunicare își propune să ofere informații și detalii inedite, cu date cantitative și analize calitative, despre modul în care tema s-a impus în dezbaterea publică și politică, impactul acesteia și modele de bune practici rezultate – în ceea ce privește conservarea și valorificarea patrimoniului cultural, implicarea civică pentru salvarea lui și în comunicare.