Şcoala de vară ARA 2009
Şcoala de vară ARA, august 2009
Roşia Montană: documentarea patrimoniului arhitectural
Asociaţia „Arhitectură. Restaurare. Arheologie" (ARA), a iniţiat un program de şcoli de vară în domeniul protejării şi conservării patrimoniului construit. După două ediţii realizate la Covasna (taberele de arheologie experimentală de la Cetatea Zânelor din 2007 şi 2008) cea de a treia s-a desfăşurat la Roşia Montană între 10 şi 23 august a.c., cu participarea a 20 de studenţi ai Facultăţii de Arhitectură a UAUIM. Programul şcolilor de vară ARA include activităţi practice secondate de lecţii teoretice implicate de tema fiecărei ediţii.
La cele două ediţii anterioare ale Şcolii de Vară ARA, desfăşurate la Covasna, în situl arheologic dacic de la Cetatea Zânelor, s-a urmărit testarea în practică, prin edificarea unor structuri experimentale, a tehnicilor de construcţie şi a configuraţiilor defensive dacice descoperite prin campaniile de cercetare arheologică. Ediţia de anul acesta a avut ca obiectiv documentarea patrimoniului construit bogat şi valoros al sitului istoric Roşia Montană.
Alături de preţioasele vestigii arheologice care fac din acest sit un reper al patrimoniului cultural european şi mondial, Roşia Montană este importantă prin arhitectura sa vernaculară şi prin peisajul industrial al mineritului aurifer tradiţional. Această aşezare este oglindă a unui tip de convieţuire particulară între diferite comunităţi care şi-au lăsat amprenta asupra mediului istoric, în spiritul locului: aşa cum în antichitate cei care lucrau în galeriile minelor romane veneau din diferite provincii ale imperiului, din zona panonică sau cea dalmatină, mai târziu minerii vor veni aici din toate părţile imperiului habsburgic. Această realitate poate fi încă citită în articulaţiile stilistice, filtrate prin varii mentalităţi, ale faţadelor caselor din centrul istoric sau ale celor cinci biserici ridicate prin străduinţa diverselor comunităţi, unele urcând din secolul al XVIII-lea, toate exemple remarcabile ale arhitecturii istorice, cu accente baroce sau clasiciste sau tradiţional româneşti.
Documentarea acestei arhitecturi de mare valoare a constituit subiectul şcolii de vară şi urmează unei prime campanii de relevee de arhitectură desfăşurată de ARA în vara anului 2007, când un grup de studenţi de la facultăţile de arhitectură din Bucureşti şi Cluj, îndrumaţi de arh. Claudia Apostol şi lect. arh. Ştefan Bâlici, au realizat relevee ale unor construcţii istorice valoroase, preponderent locuinţe - case tradiţionale rurale, case cu prăvălie situate în piaţa centrală a aşezării sau case parohiale, dar şi una dintre cele cinci biserici din Roşia Montană, biserica reformată (calvină). Scopul ediţiei de anul acesta a şcolii de vară a fost documentarea, prin relevee de arhitectură, fişe de observaţii şi fotografii, a patrimoniului religios, a celui administrativ - public şi a celui industrial. Au fost documentate bisericile unitariană şi ortodoxă din Roşia Montană şi cea greco-catolică din Corna, toate exemplare reprezentative ale arhitecturii de cult a zonei Apusenilor, datând din secolul al XVIII-lea. Din arhitectura civilă reprezentativă a Roşiei au fost documentate palatul administrativ, ridicat la 1897, şcoala veche, datând tot de la sfârşitul secolului al XIX-lea, la 1898 şi construită, conform tradiţiei, de meşteri italieni şi fosta casă de naşteri, ridicată la 1879 ca locuinţă a unei familii de mineri înstăriţi. Din sistemul de amenajări hidrotehnice ale mineritului tradiţional - lacurile de acumulare (tăuri), construite începând de la jumătatea secolului al XVIII-lea pe versantele care înconjoară Roşia Montană - au fost documentate Tăul Mare, Tăul Cornei şi Tăul Ţarina, ale căror baraje şi sisteme de control şi evacuare a apei reprezintă opere remarcabile ale arhitecturii tehnice istorice.
Programul ARA de relevare viza toate obiectivele patrimoniului religios neînscrise încă în Lista Monumentelor Istorice şi nedocumentate corespunzător. Din pacate, nu am reuşit să relevăm biserica ortodoxă din Corna, fiindu-ne refuzat accesul în biserică.
Schiţele, desenele şi fotografiile realizate pe parcursul Şcolii de vară vor fi prezentate locuitorilor din Roşia Montană şi vizitatorilor într-o expoziţie care va fi deschisă la Roşia Montană şi ulterior la Bucureşti (în cadrul UAUIM).
Pe parcursul şcolii, serile au fost dedicate prelegerilor susţinute de specialişti în domeniul patrimoniului cultural implicaţi în cercetarea arhitecturilor istorice (dr. Monica Mărgineanu Cârstoiu, Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan" al Academiei Române), în restaurarea suprafeţelor arhitecturale şi a picturii murale (prof. dr. Dan Mohanu, Universitatea Naţională de Arte, secţia Conservare Restaurare), în managementul patrimoniului (Mioara Lujanschi, Centrul de Consultanţă pentru Programe Culturale Europene) sau conservarea patrimoniului arhitectural-urbanistic (Virgil Apostol, Muzeul Naţional de Istorie a României; Ştefan Bâlici, Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu"). Prelegerile au fost urmate de discuţii informale privitoare la temele propuse de conferenţiari sau la cele implicate de activitatea de documentare.
În paralel cu activităţile incluse în programul şcolii, participanţii la Şcoala de Vară ARA au avut posibilitatea, să asiste la lucrările de restaurare efectuate de Asociaţia ARA, în regim de intervenţie de primă necesitate, la clădirea Oficiului parohial unitarian din Roşia Montană, construcţie tradiţională ridicată în anul 1933. Lucrările au constat în asigurarea integrităţii structurale generale prin intervenţii pe zidăriile degradate şi în refacerea învelitorii, precedată de revizuirea şarpantei.