Petruţa Vlad, Ovidiu Daneş
1. Studiu de caz - Biserici de lemn din sudul Transilvaniei şi nordul Olteniei
În perioada 2007-2008 am efectuat o cercetare pe teren care a inclus biserici de lemn din judetele Sibiu, Hunedoara, Valcea şi Gorj. Pentru majoritatea monumentelor nu s-a făcut până în prezent o cercetare sistematica, astfel multe dintre ele sunt necunoscute sau aproape necunoscute.
Probleme comune:
- stare de conservare precară, cele mai multe sunt abandonate după ce au trecut prin devalizări repetate
- necesitatea unor proiecte de intervenţie de urgenţă
- prezenţa unei importante resurse umane locale (fierari, sitari, pietrari), mai ales în judetele Sibiu, Hunedoara care ar putea fi implicată în proiectele de intervenţie de urgenţă
- clasare defectuoasă a monumentelor
2. Fierari şi atelierele de fierărie din sudul Transilvaniei
Între 2007-2008 am identificat 30 de ateliere de fierărie în judeţele Sibiu, Hunedoara, Timis. Cea mai consistentă breaslă care a supravieţuit şi care s-a adaptat la contemporaneitate constituie o resursă umană specializată care ar putea fi implicată în proiectele de regenerare rurală.
3. Centrul Cultural Sibiel
Pornind de la starea actuală a arhitecturii ţărănesti de lemn din Mărginimea Sibiului, Fundaţia DALA a iniţiat în 2006 un proiect de intervenţie în satul Sibiel (judeţul Sibiu). Momentan el se află suspendat datorită blocajelor instituţionale existente în cadrul Ministerului Agriculturii Pădurilor şi Dezvoltării Rurale.
4. Accesarea fondurilor europene - campanii media şi realităţi rurale
În martie 2008 Ministerul Agriculturii Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, a suspendat linii de finanţare dedicate patrimoniului rural. Din acest motiv până în martie 2009 nu a fost depus niciun proiect care vizează regenerarea patrimoniului rural.
Rezumat al comunicării care a fost prezentată la A.R.A. 10 - aprilie 2009
Rezumat prezentat în forma trimisă de către autori