Cetatea Zânelor - Covasna 2007
Asociaţia A.R.A., în colaborarea cu Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei, a organizat tabăra de arheologie experimentală de la „Cetatea Zânelor". Au participat 11 studenţi la Facultatea de Istorie şi Filosofie (Universitatea „Babes Bolyai", Cluj Napoca), Facultatea de Arhitectură şi Urbanism (Universitatea Tehnică, Cluj Napoca) şi de la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu", Bucureşti. Tema ţintă a experimentului a implicat un dublu aspect, practic şi teoretic, cu scopul de a consolida şi îmbogăţi cunoştinţele necesare cercetării în domeniul arhitecturii arheologice, de a semnala problemele teoretice şi practice implicate în cercetarea şi protejarea patrimoniului construit rezultat din cercetarea arheologică.
Activitatea practică s-a concretizat în construirea unui tronson de palisadă dacică (6 m lungime) urmărind o ipoteză de reconstituire adecvată rezultatelor cercetării arheologice din ultimii ani de la Cetatea Zânelor. Dintre rezultatele acestei activităţi notăm:
- a permis verificarea practică a valabilităţii ipotezelor de reconstituire în funcţie de interpretarea urmelor arheologice a unui tip de curtină simplă (palisadă de lemn);
- a permis studenţilor interesaţi de arheologie şi istoria arhitecturii să înţeleagă „pe viu" care sunt operaţiile necesare organizării, pregătirii materialelor de construcţie şi edificării unui zid de lemn de tip palisadă. Participând direct la realizarea construcţiei au avut posibilitatea de a înţelege mai bine care sunt cunoştinţele necesare pentru punerea în operă a acestuia, şi-au verificat nivelul cunoştinţelor anterioare şi au avut şansa de a dobânbi altele noi;
- permite o evaluare mai corectă a posibilităţilor de restaurare a unui asemenea tip de construcţie prin monitorizarea în timp a rezistenţei la factorii de mediu.
Activitatea teoretică s-a tradus prin „serile ARA" de informare în domeniul protecţiei patrimoniului construit. În aceste seri au fost prezentate studenţilor modalităţi de abordare teoretică şi realizare practică a conservării, protejării şi punerii în valoare a monumentelor aflate în stare de ruină, în lumea contemporană.
Au participat studenţii:
1. Cristian Dima - Universitatea „Babes Bolyai", Cluj Napoca, master
2. Silviu Stoian - Universitatea „Babes Bolyai", Cluj Napoca, secţia de Istorie
3. Daniela Culic - Universitatea „Babes Bolyai", Cluj Napoca, secţia de Istorie
4. Vlad Marinescu - Universitatea Tehnică, Cluj Napoca, Facultatea de Arhitectură şi Urbanism
5. Mara Darolţi - Universitatea Tehnică, Cluj Napoca, Facultatea de Arhitectură şi Urbanism
6. Anca Vlasin - Universitatea Tehnică, Cluj Napoca, Facultatea de Arhitectură şi Urbanism
7. Anca Pop - Universitatea „Babes Bolyai", Cluj Napoca, secţia de Arheologie
8. Ana Maria Doja - Universitatea „Babes Bolyai", Cluj Napoca, secţia de Arheologie
9. Cătălin Popa - Universitatea „Babes Bolyai", Cluj Napoca, secţia de Arheologie
10. Ilinca Ana Ciurea - Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu", Facultatea de Arhitectură
11. Ana Filip - Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu", Facultatea de Arhitectură
Din partea Asociaţiei ARA au participat: dr. Monica Mărgineanu-Cârstoiu, arhitect, cercetător şt. I la Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan", Bucureşti; drd. Virgil Apostol, arhitect IA la Muzeul Naţional de Istorie a României; drd. Ştefan Bâlici, arhitect, lector la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu", Bucureşti; Claudia Apostol, arhitect; Letiţia Cosnean, arhitect. Din partea Muzeului de Istorie a Transilvaniei au participat: dr. Viorica Crişan, arheolog, directorului şantierului arheologic; drd. Cristina Popescu, arheolog.