Bucuresti: Casa Temisana
Casa din strada Temișana, numerele 2-4
Pe strada Temișana din Sectorul 1 București, la numerele 2-4 se află un monument din categoria B. În Lista Monumentelor Istorice din 2010, clădirea are codul B-II-m-B-19768. Se pare că a fost construită cândva între sfârșitul secolului XIX și începutul secolului XX. Despre această construcție nu s-a scris mult. Andrei Pippidi o menționează într-un articol din 2013 și o caracterizează ca fiind "un palat venețian aterizat in Bucureşti".
Harta cu amplasarea monumentului se poate accesa aici.
Starea de conservare a clădirii este precară. Structura construcției este grav afectată, există fisuri în ziduri, pierderi masive de tencuială, ferestre sparte (Foto 1, 2), iar spațiul dimprejur este plin de gunoaie (Foto 3, 12, 13). Tipurile de deteriorări sunt extrem de variate, așa că ne vom opri asupra uneia din formele de degradare specifice fațadei: lacunele în stratul de tencuială. Mortarul, chiar și cel din rosturile zidăriei, s-a pierdut acolo unde burlanele care colectează apa de pe acoperiș lipsesc (Foto 4, 5). În urmă au rămas cărămizile, care sunt populate cu alge verzi (Foto 5). Aceste lacune au forme neregulate care coincid cu traseul apei și margini difuze.
Există un alt tip de lacune, acelea care au un perimetru dreptunghiular (Foto 4). Și în acest caz, suprafețele de pe care tencuiala lipsește sunt relativ mari, ușor de observat și dispuse toate în același registru: acela care desparte ferestrele demisolului de cele ale parterului. Ornamentele au fost detașate de pe clădire integral sau parțial (Foto 6, 8, 9), cândva înainte de 2011 (Foto 14). Cele care s-au păstrat pe fațada dinspre Strada Temișana înfățișează - așa cum probabil o făceau toate - un cartuș heraldic încadrat de ornamente vegetale (Foto 22). Aceste decorații sunt alcătuite fiecare din câte trei plăci alăturate (Foto 10) atașate pe fațadă (în Foto 21 se poate observa linia de îmbinare) și asigurate prin elemente metalice (Foto 6).
Temișana 2-4 se află la răscruce. La această adresă concurează pentru supremația estetică arhitectura cu volume inedite, cu faţadă laborios decorată și natura neamenajată cu copaci care cresc nestingheriți în preajma zidurilor. Tot aici indiferența și interesul se întâlnesc, căci schelele de lemn susțin în continuare balcoanele unei case abandonate. Chiar lângă locul de unde se extrag ornamente ferestrele sunt zidite și acoperite cu ciment. Spațiul pierde constant materie: se sparg ferestre, cad uși, dar se umple totodată ... cu gonoaie: scaune, cărți, jucării sau deja familiarele ambalaje. La intersecția dintre Intrarea Temișana și Strada Temișana, în spatele semnelor de circulație colorate puternic și al numeroaselor plăcuțe inscripționate cu: "Atenție! Pericol de prăbușire", încă stă în picioare un grizat monument istoric din LMI 2010.
Text și ilustrații: Elena Rădoi
Bibliografie:
Pippidi, Andrei: Aici a fost o școală. In: Dilema veche, nr. 486, 6-12 iunie 2013