Continuăm cu acest volum prezentarea patrimoniului arhitectural autentic şi valoros al sitului Roşia Montană, un fond variat şi surprinzător, alcătuit din construcţii civile, industriale sau de cult, provenind din epoci diferite, reprezentative pentru edificarea vernaculară dar şi pentru receptarea, filtrată prin tradiţia locală, a manifestărilor stilurilor europene majore adoptate în arhitectura cultă transilvăneană a ultimelor trei veacuri.
Ne îndreptăm deci atenţia asupra unui peisaj caracterizat de o varietate cronologică, tipologică şi stilistică deosebită datorită căreia fiecare nouă investigaţie aduce la lumină noi faţete ale unei culturi a edificării particulară şi bogată.
Documentarea acestui patrimoniu a început cu primele campanii de relevee desfăşurate de Asociaţia „Arhitectură. Restaurare. Arheologie" (ARA) în vara şi toamna anului 2007, continuate în anii următori în cadrul Şcolilor de vară ARA, campanii ale căror rezultate au fost prezentate în primul volum al seriei de documente de arhitectură de le Roşia Montană, publicat în 2010, care cuprindea 12 obiective, biserici, edificii publice, locuinţe, amenajări tehnice.
În volumul al doilea al seriei sunt incluse releveele a nouă obiective: trei biserici şi şase case, edificate între primele decade ale secolului al XVIII-lea şi al doilea sfert al secolului XX, documentate între 2009 şi 2011. Prin publicarea releveelor bisericilor greco-catolică şi romano-catolică din Roşia Montană şi a celei ortodoxe din Corna se întregeşte imaginea arhitecturii istorice de cult a sitului, ilustrată acum prin toate cele şapte biserici reprezentând cinci dintre confesiunile istorice transilvănene: ortodoxă, greco-catolică, romano-catolică, unitariană, reformată. Peisajul domestic, al locuinţei tradiţionale este prezentat printr-o selecţie care surprinde atât arhitectura de influenţă urbană (casele nr. 321, 390, 475), cât şi cea rurală (475, 1248), asociată fie cu mineritul familial (255, 263), cu comerţul şi meşteşugurile (321, 390) sau cu creşterea animalelor (263, 1248).
Documentele de arhitectură sunt publicate pentru a introduce arhitectura valoroasă a Roşiei Montane în circuitul cercetării tuturor disciplinelor care îşi găsesc obiectul de studiu în mărturiile edificării şi locuirii, cum ar fi istoria, cu ramurile sale specializate - istoria arhitecturii, istoria aşezărilor, istoria tehnicilor de construcţie -, etnografia, antropologia, geografia culturală sau altele. Acest interes ştiinţific din ce în ce mai diversificat care are ca obiect Roşia Montană este dovedit de numărul tot mai mare de studii, comunicări, articole sau chiar conferinţe dedicate diferitelor aspecte ale sitului, cum a fost cea intitulată Roşia Montană in Universal History, organizată în 2011 de Academia Română, Universitatea Babeş-Bolyai şi ICOMOS România. Scopului ştiinţific i se adaugă unul practic: odată identificate şi publicate, aceste valori vor putea fi, în cele din urmă, mai bine protejate, atât prin măsuri administrative, dintre care cea mai importantă este clasarea, cât şi prin acţiuni practice directe.
Programul de documentare a valorilor patrimoniului cultural de la Roşia Montană iniţiat şi derulat de Asociaţia ARA va continua în vara anului 2012.
Releveele au fost realizate în cea mai mare parte cu mijloace tradiţionale, prin măsurători manuale cu ruleta gradată, prin metoda triangulaţiei, completate cu măsurători generale şi de detaliu realizate cu instrumente topografice moderne - staţia totală. În elevaţii şi secţiuni toate măsurătorile sunt raportate la un plan de referinţă orizontal (Waagriss) convenabil ales. Mijloacele de documentare a patrimoniului angajate în campania dedicată sitului Roşia Montană s-au diversificat treptat, incluzând recent - graţie colaborării cu organizaţia austriaco-germană EKG Baukultur - scanarea laser 3d, în
încercarea de a culege informaţii cât mai multe şi precise în condiţii de accesibilitate restrictive. Câteva dintre temele dificile - documentarea de înaltă precizie şi detaliere a unor porţiuni de ţesut urban sau a unor vestigii ale mineritului istoric, dar şi înregistrarea unor obiecte de arhitectură diferite ca scară şi complexitate - au constituit exerciţii menite să testeze potenţialul acestei tehnici pentru investigaţii viitoare şi au oferit în acelaşi timp materialul de bază pentru releveele a două dintre monumentele prezentate în acest volum, biserica romano-catolică din Roşia Montană şi biserica ortodoxă din Corna.
Fiecare obiectiv relevat este caracterizat prin planurile tuturor nivelurilor, secţiuni caracteristice, faţade şi detalii de arhitectură sau de amenajări interioare. Releveul surprinde configuraţia arhitecturală de ansamblu şi de detaliu, dar cuprinde şi informaţii despre starea de conservare.
***
Releveele prezentate în această mapă nu reprezintă materialul brut realizat de participanţii la şcolile de vară. Editorii au selectat şi organizat materialul orientându-l spre o prezentare comparativă a monumentelor. Prelucrarea materialului grafic în vederea publicării a fost asigurată de Alexandra Stoica, Silvia Costiuc şi Claudia Apostol.
Un criteriu de selecţie a obiectivelor relevate, urmărit de la primul volum al documentelor de arhitectură a fost cel al posibilei contribuţii la asigurarea protecţiei administrative a construcţiilor valoroase neprotejate din cadrul sitului. Astfel, documentarea s-a orientat şi asupra acelor clădiri pentru care ARA a solicitat autorităţilor includerea în Lista Monumentelor Istorice (clasarea). Dintre acestea menţionăm Palatul administrativ şi bisericile unitariană, reformată şi ortodoxă din Roşia Montană (publicate în volumul I), biserica greco-catolică din Corna (de asemenea publicată în volumul I) şi cea ortodoxă din Corna. În pofida legii (L. nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice), nu s-a dat curs nici până în momentul de faţă solicitării noastre. Documentaţia prezentată în această mapă poate servi şi pentru evaluarea monumentelor în vederea clasării.
Utilitatea practică a documentelor de arhitectură a fost probată prin folosirea unora dintre materialele publicate pentru planificarea şi punerea în aplicare a unor intervenţii de conservare şi restaurare - de la cele de mică anvergură, încadrate în categoria reparaţiilor (curente sau excepţionale) aplicate cu precădere finisajelor (ex. biserica unitariană, casa nr. 321, casa nr. 1248), la cele de mare anvergură, trecute prin fazele de planificare preliminară, proiectare şi apoi execuţie (Casa parohială unitariană nr. 391).
Nu în ultimul rând, selecţia include doar construcţii care aparţin comunităţii autohtone statornice de la Roşia Montană, cea care este supusă unor presiuni dezintegratoare imense din partea companiei miniere Roşia Montană Gold Corporation, în încercarea de a face loc proiectului minier pe care îl preconizează, cu preţul strămutării locuitorilor şi al distrugerii patrimoniului construit. Rezultatul acestor demersuri ale companiei miniere este vizibil la tot pasul în Roşia Montană, şi este ilustrat şi în documentele prezentate aici, care înregistrează în planurile de situaţie schimbarea - în anumite puncte dramatică - a contextului construit ca urmare a campaniei susţinute de demolări condusă de compania minieră între 2004 şi 2012. În prezent suntem în situaţia de a nu mai putea regăsi pe teren exemplare importante ale patrimoniului arhitectural local (cum ar fi, pentru a da un singur exemplu, Casa Şuluţiu) sau chiar părţi întregi din ţesutul construit (precum zona centrală a satului Corna). În total au fost demolate clădirile de pe 257 de proprietăţi.
Fondul construit care nu a căzut pradă acestei campanii de distrugere este extrem de preţios şi justifică toate eforturile de a-l salva.
În acord cu scopurile enunţate, sunt selectate în acest volum exemplare reprezentative ale arhitecturii de la Roşia Montană, unele dintre ele excepţionale, veritabile monumente istorice, deşi nerecunoscute prin clasare, altele exemple curente de arhitectură vernaculară, acele construcţii care alcătuiesc împreună fondul construit preţios al sitului şi care strălucesc doar în asociere cu celelalte structuri similare şi nu neapărat individual, în nici un caz scoase din context.
***
Mulţumim proprietarilor, administratorilor şi curatorilor care ne-au permis accesul în clădiri pentru efectuarea măsurătorilor şi înregistrărilor.
60 pagini, format 24 x 34; text 14 pagini; 46 planşe
alb-negru, mapă
limba română
ISBN 978-973-88465-3-1
Vol. II ISBN 978-973-88465-6-2
30 lei
Prezentare completă Cuprins Preview Cum puteţi comanda studiul