Includere în Lista monumentelor istorice
Asociaţia ARA a solicitat Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniul Cultural Naţional (DJCCPCN) Alba clasarea ca monumente istorice a 50 de construcţii valoroase - locuinţe tradiţionale, biserici, edificii publice (şcoala veche, primăria veche, sediul întreprinderii miniere, maternitatea veche) - din satele Roşia Montană şi Corna.
Cererile de clasare au fost depuse în 27 septembrie şi 9 octombrie la sediul DJCCPCN Alba, direcţia deconcentrată a Ministerului Culturii şi Cultelor (MCC) în Judeţul Alba. Această instituţie are obligaţia legală să iniţieze în cel mai scurt timp procedura de clasare a imobilelor în cauză, să întocmească dosarele de clasare şi să le înainteze spre analiză Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice. Pe durata desfăşurării acestui proces, construcţiilor li se acordă, potrivit legii, statutul de monument istoric. De aici decurge, în primul rând, interdicţia de a le desfiinţa, de a le distruge total sau parţial sau de a le degrada. Se adaugă obligaţiile proprietarilor de a le întreţine şi conserva şi necesitatea obţinerii avizului MCC pentru orice lucrare de construcţie care are ca obiect oricare dintre clădirile pentru care a fost solicitată clasarea. În cea mai mare parte, aceste clădiri se află în proprietatea companiei Roşia Montană Gold Corporation (RMGC).
Scopului principal al acţiunii noastre - consfinţirea valorii acestor construcţii şi ansambluri istorice şi asigurarea protejării şi punerii lor în valoare - i se adaugă un altul, conjunctural: prevenirea distrugerii acestor construcţii în particular şi a satelor Roşia Montană şi Corna în general, prin acţiunile susţinute de „eliberare" a zonei, desfăşurate de compania minieră. RMGC a demolat deja, în Roşia Montană şi satele vecine - Corna, Bunta, Ţarina, Blideşti şi Bălmoşeşti - peste 120 de case din cele 138 pentru care a obţinut de la Primăria comunei autorizaţii de desfiinţare, în foarte multe cazuri cu încălcarea legii: toate casele demolate în satul Roşia Montană se aflau în zona de protecţie a cel puţin unui monument istoric clasat, ceea ce impunea existenţa în dosarul de autorizare a avizului MCC şi transfera responsabilitatea eliberării autorizaţiilor de desfiinţare către Consiliul Judeţean Alba. În toate aceste cazuri, peste 80(!), Primăria comunei Roşia Montană şi-a depăşit atribuţiile legale. Mai mult decât atât, toate aceste lucrări de desfiinţare au loc înainte ca proiectul minier propus de RMGC să fi primit autorizaţiile legale necesare pentru începerea lucrărilor.
Extrem de ingrijorătoare este coincidenţa demolării precipitate, la numai câteva zile după depunerea primului pachet de cereri, a uneia dintre casele pentru care a fost solicitată clasarea: Casa Şuluţiu (ridicată în 1897, situată în Roşia Montană la nr. 193), o construcţie de mare valoare, atât din punct de vedere istoric cât şi arhitectural şi urbanistic, a cărei autorizaţie de desfiinţare, eliberată ilegal în anul 2005, era de mult expirată!
Asociaţia ARA, organizaţie neguvernamentală cu activitate în domeniul protejării şi promovării patrimoniului cultural, ai cărei membri sunt implicaţi în studierea şi protejarea sitului istoric Roşia Montană încă din anul 2000, va continua să monitorizeze acest caz şi va propune măsuri de protejare a patrimoniului cultural istoric de valoare excepţională al acestui sit. De asemenea, Asociaţia ARA va semnala orice lezare constatată la adresa patrimoniului Roşiei Montane şi va alerta autorităţile competente, pentru a preveni dispariţia acestui sit sau a oricărei părţi a acestuia.
Cererile de clasare, care cuprind expunerea de motive şi argumentarea pentru fiecare caz în parte, precum şi imagini ale construcţiilor, pot fi consultate pe situl asociaţiei: www.simpara.ro, la secţiunea „Asociaţie", rubrica „Monumente în pericol".
Dr. Monica Mărgineanu Cârstoiu, Ştefan Bâlici,
Cercetător Ştiinţific I la Institutul de Arheologie lector la Universitatea de Arhitectură
„Vasile Pârvan" al Academiei Române, Bucureşti şi Urbanism „Ion Mincu", Bucureşti
Preşedinte ARA Vicepreşedinte ARA